Home

Hoe talrijk en hoe rijk zijn de superrijken?

In een wereld waarin de ongelijkheid groeit, is het meer dan nuttig om te kijken naar zowat de helft van de wereldbevolking die te weinig verdient om menselijk te kunnen leven.

Maar het is even nodig ook in de andere richting te kijken, naar de rijken en superrijken, en hoeveel van de mondiale welvaart zij in beslag nemen. Het World Wealth Report biedt daar wat zicht op.

De wereld telt 9,5 miljoen mensen die over meer dan 1 miljoen dollar financiële tegoeden beschikken. Samen zijn ze goed voor ruim 37 biljoen dollar, dat is 37.000 miljard dollar. In 2006 groeide het aantal rijken met 8, 3 procent aan en hun gezamenlijke vermogen nam toe met 11,4 procent. De groei was het snelst in Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

Maar zelfs bij de rijken groeit de ongelijkheid fors. Het aantal superrijken, degenen met een financieel vermogen vanaf 30 miljoen dollar, groeit namelijk nog sneller, namelijk met 11,3 procent. En die superrijken, die nu met 95.000 zijn, zagen hun gezamenlijk vermogen in één jaar stijgen met maar liefst 16,8 procent tot 13,1 biljoen dollar. Anders gesteld, de superrijken alleen al zijn goed voor meer dan de helft van de rijkdom van de honderd keer talrijker ‘gewone' rijken. De welvaart van de wereld concentreert zich dus steeds sterker bij een heel kleine groep.

En waar wonen die 9,5 miljoen rijken dan? Eén derde ervan is te vinden in Noord-Amerika, 30 procent in Europa, 27 procent in Azië, 0,4 procent in Latijns-Amerika, 0,3 procent in het gebied van de Stille Oceaan en 0,1 procent in Afrika. De rijken zijn dus vooral weinig talrijk in Latijns-Amerika en Afrika. Maar die zijn dan wel gemiddeld een pak rijker, de inkomenskloof in die continenten is inderdaad over het algemeen heel groot.

Websites

World Wealth Report

PDF World Wealth Report

Regio's: 

Lees ook