Home

Internationale solidariteit met Iraanse werknemers

De politieke gebeurtenissen van de laatste weken in en rond de Iraanse hoofdstad Teheran hebben het wereldnieuws ruimschoots gehaald. De wereldwijde solidariteitsacties ten gunste van Iraanse werknemers, op vrijdag 26 juni, bleven daardoor wat op de achtergrond. En dat is jammer.

Vier grote vakbondskoepels, die samen ruim 170 miljoen werknemers vertegenwoordigen, hadden afgesproken om van 26 juni een massale dag van werknemerssolidariteit te maken. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International ondersteunt de campagne. Overal ter wereld werden protestacties gehouden voor Iraanse ambassades of consulaten.

De situatie in Iran is al jaren schrijnend. Werknemers wordt het recht ontzegd om zich vrij te organiseren, collectieve onderhandelingen aan te gaan met de werkgevers en op te komen voor hun meest fundamentele basisrechten. Bovendien zitten nog altijd vakbondsleiders in de gevangenis vanwege hun legitieme vakbondswerk. Onder meer Mansour Osanloo, de leider van de bond van buschauffeurs uit Teheran, is uitgegroeid tot een symbool van de repressie tegen vakbondsmensen.  Met hun acties willen de vakbonden de druk op de Iraanse autoriteiten opvoeren om eindelijk de IAO-conventies over vrije vakbondswerking te ratificeren. Ook in Brussel en Antwerpen hebben delegaties van ACV en ABVV acties gevoerd ten gunste van Iraanse werknemersrechten. Omdat werknemers geen gereedschap zijn. (JVC)

Klik voor een overzicht van de diverse acties wereldwijd op de site van Justice for Iranian Workers (met mogelijkheid van e-protest)

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook

VOORDEELAANBOD - 15 i.p.v. 27 EURO - Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis - boek+dvd

Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven, niet evident. De globalisering van de economie maakte vele landen rijker, tegelijk groeide de inkomensongelijkheid in de meeste landen. Bedrijven jagen op de goedkoopste en minst beschermde arbeid. Mee door internet besteden ze als nooit tevoren het werk uit in hun mondiale uitzendkantoor. Zo zakt bijna overal het aandeel van de lonen in de welvaart. Dat kan beter? In sommige landen verbetert de positie van werknemers. En de aanpak van milieuproblemen is overal één grote schreeuw om werk. We moeten een economie bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.