Home

Oost-Congo: opvallend veel baby’s met aangeboren afwijkingen

De aanhoudende toestand van geweld en onveiligheid in het oosten van Congo zal nog lang sporen nalaten. Volgens een recent medisch rapport van het team van professor Ahuka van de Universiteit van Kisangani, dat verscheen in The East African Medical Journal, worden er opvallend veel kinderen geboren met afwijkingen die een direct gevolg zijn van de oorlogsellende die de zwangere vrouwen moesten doorstaan. Dat de algemene gezondheidstoestand van de bevolking in Ituri – de regio in het oosten van Congo die het meest te lijden heeft van de oorlog – er dramatisch op achteruit gaat, was al langer bekend. Ondervoeding en een totaal gebrek aan medische voorzieningen eisen dagelijks hun tol. Volgens de studie, die gebaseerd is op onderzoek in de kraamafdeling van het Centre Médical Evangélique in Nyankunde, een regionaal centrum in Ituri, vertonen 0,5 procent van de baby’s ernstige aangeboren afwijkingen. Het gaat vooral om gevallen van hazenlip, horzelvoet en spina bifida (open rug). Volgens professor Ahuka is deze toename een direct gevolg van de harde oorlogsomstandigheden en de stress. Vrouwen die vaak al zwaar ondervoed zijn, zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap bijzonder kwetsbaar voor stresserende factoren uit hun omgeving. Bovendien werden veel vrouwen in de oorlog verkracht of moesten constant op de vlucht voor plunderende bendes.
The East African (Nairobi):
http://www.nationmedia.com/eastafrican/15052006/Magazine/Magazine15052006.htm

Regio's: 
Thema: 

Lees ook

Hoe komt gezondheidszorg in ieders bereik?

Betaalbare gezondheidszorg voor iedereen. Het is al vele jaren één van de grote internationale dromen. Tegelijk blijft het voor honderden miljoenen mensen een onhaalbare droom, en bijten overheden en samenlevingen hun tanden stuk op deze belangrijke opdracht. Brengt onderzoek redding?

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde ging op zoek naar de beste wijze om in lage- en midden-inkomenslanden betaalbare gezondheidszorg voor iedereen te realiseren, met in het bijzonder aandacht voor de zwaksten in de samenleving.