Home

Opletten voor de volgende pandemie. Welke virussen bedreigen ons nog?

De rampzalige omgang met corona in vele landen scherpt de aandacht voor wat de volgende pandemie kan zijn. Het Nipah virus is tot 75 procent dodelijk en er is geen vaccin voor, zo weten o.a. BBC en Wikipedia.

In een reeks gaat BBC Future op zoek naar welke ziekten mogelijk een volgende pandemie kunnen veroorzaken. Ze steken hun licht op bij de wetenschappers die, aldus de omroep, zich haasten om dat te voorkomen.

Die onrustwekkende pandemie kandidaten hebben meestal een dierlijke oorsprong.

De eerste die de BBC onder de loep legt, is het Nipah virus dat reeds enkele uitbraken in Azië veroorzaakte. Het doodt veertig tot vijfenzeventig procent van wie besmet geraakt. En een vaccin? Bestaat niet. De verspreiding ervan gebeurt door grote vleermuizen of vleerhonden.

Een andere kandidaat is een mug die thuishoort op het Indiase subcontinent. Niet zo lang geleden duikt ze echter voor het eerst op in Noord-Amerika. Dat is heel onplezierig nieuws. Want de nieuwe mug brengt niet één ziekte met zich mee maar is meteen drager van een hele reeks gevaarlijke ziekten. Het leidt tot de vaststelling: het insect dat 1 miljoen mensen per jaar doodt.

De volledige reeks Stopping the next one. What could the next pandemic be? is te vinden op de website van BBC, zie hierna onder bronnen. Op de Engelstalige Wikipedia is er informatie over het Nipah virus te vinden sinds mei 2018. (db)

Bronnen

BBC Future
Stopping the next one. What could the next pandemic be? – inleiding en overzicht van de reeks
The other virus that worries Asia – over het Nipah virus
The new mosquito bringing disease to North America

Wikipedia
Nipah virus infection
 

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook