Home

Soms gaat het snel. Brugse burgers werken aan energietransitie

Op 20 mei 2017 is in Brugge de energiecoöperatie Coopstroom opgericht. Bedoeling is om burgers te laten investeren in de transitie naar hernieuwbare energie. Mooi, maar het komt er vooral op aan om de ambities ook in realiteit om te zetten.

En zie, soms kan het snel gaan. Karl Duc van VormingPlus regio Brugge, tegelijkertijd medestichter van Coopstroom, vertelt:
"Eind juni-begin juli al haalt Coopstroom voor het eerst geld op bij de burgers. En op 26 juli, amper twee maanden later, is ons eerste project een feit: er liggen zesenveertig zonnepanelen op het dak van VormingPlus."

Maar hoe kon het zo snel gaan?

"Tussen de oprichting van de coöperatie en de eerste installatie zit inderdaad heel weinig tijd. Maar er gaat een flinke periode aan vooraf waarin het initiatief kon rijpen en veel is voorbereid. Begin dit jaar was er al een principeakkoord over de eerste locatie. Er is ook bewust gekozen voor een kleinere installatie die je meteen kan plaatsen en achteraf gekeurd wordt. Wat ook helpt, is dat dit voor Vormingplus geen extra werklast betekent, we kunnen vertrouwen op Coopstroom. Die 'ontzorging' is belangrijk voor kleine organisaties en kmo’s."

Meteen een eerste concrete verwezenlijking is het halve werk. Wil Coopstroom echt mee het verschil maken, zullen snel heel wat bijkomende projecten moeten worden gerealiseerd. Karl Duc heeft er een goed oog in. (db)

Lees ook op website Vormingplus Brugge

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Landen: 

Lees ook