Home

VIDEO - Waarom Amazon & Apple medische gegevens willen

Misschien verwacht u dit niet meteen van The Wall Street Journal. Deze zakenkrant waarschuwt in een video voor de honger van grote digitale concerns als Amazon en Apple naar de medische gegevens van mensen.

De echte nachtmerrie voor wie ziek is:
zonder werk vallen en onverzekerbaar zijn

In een zes minuten durende video neemt The Wall Street Journal de datahonger van de technologische reuzen op de korrel. Die datajacht is bekend, het is het verdienmodel waarmee vooral Google en Facebook reuzenwinsten weten te boeken. Eigenlijk werkt een groot deel van de wereldbevolking onbetaald voor hen. Verwonderlijk genoeg nemen de meeste mensen daar geen aanstoot aan.

Nu wijst de Wall Street Journal video erop dat ook de meest vertrouwelijke medische gegevens in het vizier worden genomen door Amazon en Apple die er toegang toe willen. Diagnoses, voorschriften en andere medische informatie zijn weliswaar versleuteld, maar zoals een geïnterviewde opmerkt: elke code is te kraken.

Meer dan één privacydeskundige waarschuwt in de uitzending voor de gevaren. Er staat immens veel geld op het spel. Medische gegevens kunnen verkocht worden aan meer dan geïnteresseerde verzekeraars of werkgevers. Wie ziek is of wordt, kan plots verzeilen in een nog veel penibeler situatie: zonder werk, en zonder toegang tot verzekeringen.

AI foutjes: volgens haar dossier
is onderzoekster mannelijk én zwanger

Dan is er nog niets gezegd over de vele fouten die binnensluipen, o.a. door de inzet van artificiële intelligentie. Een onderzoekster getuigt bv. dat ze volgens haar elektronisch gezondheidsdossier mannelijk was én tegelijkertijd zwanger.

Bron
VIDEO The Wall Street Journal - Why Big Tech Wants Access to Your Medical Records

Lees ook
Pala artikel We staan allen onder toezicht
Pala bespreking van het boek De diefstal van de eeuw
Klik hier voor info en bestellen van het boek De diefstal van de eeuw. Hoe we onze privacy verloren én kunnen heroveren


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Lees ook