Home

Canadese provincie Saskatchewan holt werknemersrechten uit

Niet alleen in opkomende industrielanden staan de fundamentele rechten van werknemers onder druk, ook in rijke landen met een lange traditie van sociaal overleg en vakbondsrechten, zoals Canada, vallen af en toe valse noten te horen. Als de nieuwe conservatieve regering van premier Brad Wall van de Canadese provincie Saskatchewan haar voorstellen tot wijziging van de Trade Union Act kan doordrijven, breken er harde tijden aan voor werknemers en komt zelfs de democratie in gevaar.

Dat is althans de vrees van een brede coalitie van vakbonden en sociale organisaties. In hun verzet vragen ze ook de uitdrukkelijke steun van vakbondsmensen wereldwijd om de gevreesde ‘race to the bottom' (afbraak van vakbondsrechten om goedkoper te kunnen produceren en dus meer winsten te maken) te keren. De regering van de Saskatchewan Party vindt dat de huidige wetgeving niet ‘evenwichtig' is en de werknemers te veel rechten geeft waardoor het bedrijfsleven in de uitgestrekte provincie in een nadelige concurrentiepositie komt te staan vooral tegenover de Verenigde Staten. Met twee voorstellen tot wetswijziging (Bill 5 en 6) wil minister van Arbeid Rob Norris stakingen in ‘essentiële' overheidsdiensten beperken, collectieve arbeidsovereenkomsten aan banden leggen en de oprichting van vakbonden moeilijker maken.

Jim Warren, een onderzoeker en arbeidshistoricus in de provinciehoofdstad Regina, spreekt in een studie van een gevaarlijke ontwikkeling die de arbeidsrelaties compleet dreigt te verzieken en op termijn nadelig zal zijn voor iedereen. Het huidige sociaal overlegmodel is het resultaat van een lange evolutie waarbij de georganiseerde arbeidersbeweging altijd nauw betrokken is geweest.

Volgens de Saskatchewan Federation of Labour (SFL), de belangrijkste vakbondscentrale in de provincie, is de voorgestelde wetswijziging een aanslag tegen de fundamentele rechten van werknemers en niet in overeenstemming te brengen met de regels van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Weblinks

klik hier voor Canadian Centre for Policy Alternatives (CCPA)

klik hier voor Arbeidswetgeving Canadese provincie Saskatchewan

klik hier voor Campagne Labour Start voor internationale steun tegen wetswijziging

klik hier voor Saskatchewan Federation of Labour

klik hier voor Saskatchewan Federation of Labour 2

klik hier voor Saskatchewan Federation of Labour 3

Regio's: 
Landen: 

Lees ook